INTERVJU: Richard Bona – Improvizacija u muzici ne postoji

Fanovi ga nazivaju “Afričkim Stingom“, kritičari profesionalcem nad profesionalcima, ali je njegov naelektrisan način povezivanja sa publikom, ono što ga zaista definiše kao istinkog muzičara. Njegov vokal, koji koji prkosi naporu, žestoka veština kojom dominira bas gitarom, unikatna moć pisanja pesama i mogućnost da savlada gotovo bilo koji instrument samo posmatrajući, pozicionirali su ga kao jednog od retkih afričkih umetnika koji je stekao nedostižnu reputaciju na svetskom nivou.

Sa Ričardom smo razgovarali o njegovoj multi-instrumentalnosti, o tome kako ne veruje u muzičku improvizaciju, pa i o njegovim očekivanjima od publike u Beogradu i Zagrebu. Bona će, sa svojim bendom, održati čak dva koncerta u kultnom klubu Bitefartcafe, 10. i 12. marta i otvoriti prolećno izdanje našeg koncertnog serijala.

Mnogi vas nazivaju džez muzičarem, ali vaša muzika uključuje toliko različitih muzičkih stilova. Da li prihvatate tu klasifikaciju ili preferirate da stvarate muziku bez da se ograničavate pravcima?

  • Ja samo stvaram muziku u pravcu gde me srce i um vode. Ne volim da se klasifikujem kao muzičar jedne vrste. Ako se čuje muzika, ja želim da je sviram!


Da li verujete da postoji improvizacija u muzici?

  • Po mom mišljenju, iskreno ne. Prava improvizacija nastaje u nepredvidivim situacijama sa spontanom reakcijom. Ono što obično nazivamo improvizacijom je obična muzička rutina. Mi smo te pokrete već vežbali, samim tim nisu improvizacija. Improvizacija bi bila: Hodam ulicama Beograda i odjednom me napada lav! Vidite, u takvoj situaciju bi bila neophodna improvizacija.


Izjavili ste ranije da ste počeli da svirate džez iz ekonomskih razloga. Da li možete da ponovo ispričate tu priču našoj publici?

  • Dok sam odrastao se nikada nisam susreo sa džez muzikom. Sa 14 godina sam već svirao po barovima, ali isključivo pop i folk muziku. U to vreme sam upoznao jednog francuza koji je rekao da otvara džez klub, ali i da nikada ne bih mogao da nastupam kod njega ukoliko ne počnem da sviram džez. Pitao sam ga koliko bi me platio kada bih počeo da sviram tu njegovu muziku, a on je rekao 20 puta više nego što trenutno zarađujem. I ja sam odmah pristao, iako ništa o džezu nisam znao, osim da će mi doneti 20 puta više para. Kasnije smo otišli u njegov stan gde mi je rekao da izvučem jednu ploču, ja sam izvukao najbližu sebi i to je bio album Džako Pastoriusa. Preslušali smo ga i pitao me je – da li si i dalje raspoložen za izazov? Bilo je potrebno 3 meseca i nešto vežbanja, i ja više nisam bio gitarista, već basista koji svira Pastoriusov album “Portrait of Tracy”.


Koje još instrumente svirate pored basa i gitare?

  • Kao dete sam svirao na balafonu koji sam sam napravio, a danas – saksofon, trubu, klavir, orgulje, perkusije, harmoniku, mbiru.. sviram koji god instrument zamislim.


Koji muzički pravac vas trenutno inspiriše i da li trenutno pripremate novu muziku?

  • Trenutno radim na jednom flamenko projektu. Očaran sam ciganskom muzikom, oni sviraju sa toliko strasti i to je prelepo.


Sviraćete u Beogradu i Zagrebu za vreme vaše martovkse turneje, da li ste ranije nastupali u nekom od ova dva grada I šta od njih očekujete?

  • Da, u Beogradu sam već nastupao i veoma se radujem da ponovo osetim energiju te publike. Radujem se odlasku u Zagreb i nadam se da i oni umeju da se zabavljaju dok slušaju muziku.


Provešćete tri dana u Beogradu, šta želite da vidite, pojedete i popijete?

  • Želim da probam lokalnu hranu, da saznam više o kulturi, ali pre svega me interesuje da upoznam neke dobre ljude. Sa njima je sve ukusnije i zanimljivije.


Publika u Srbiji je nestrpljivo čekala vaš naredni koncert. Da li ste znali da imate toliko fanova ovde?

  • Primetio sam putem društvenih mreća da imam neverovatnu publiku u Srbiji. Osim u Beogradu, nastupao sam pre nekoliko godina i u Novom Sadu. Očigledno sam ostavio dobar utisak, osećam obavezu da ovaj put ne izneverim posetioce vašeg festivala.


Šta pripremate za ovaj koncert, na koji način planirate da prevaziđete tu lestvicu očekivanja?

  • Za početak ne dolazim sam, već dovodim celu Richard Bona grupu! Ono što sam shvatio kroz vreme jeste da je neophodno da se menjam kako bih stvarao bolju muziku. Svaki grad gde nastupamo ostavi trag na nama, i mi nikada više ne možemo da ponovimo isti koncert. Svaki naredni je drugačiji, kao i naša muzika. Tako da garantujemo potpuno drugačije iskustvo od prethodnih koncerata u Srbiji, i jedva čekamo da zasviramo u klubu Bitef Art Cafe.


Ulaznice su u prodaji po ceni 1800 rsd.
TICKETS.rs
DDticket.rs

KONTAKTIRAJTE NAS