Manu Kače – Ako želite da živite od muzike, morate živeti muziku

Čuveni afričko-francuski šoumen, pop i rok muzičar, kompozitor i džezer Manu Katche, karijeru je započeo kao bubnjar Pitera Gebriela, nastavio sa Tracy Chapman, Joni Mitchell, Stingom, Dire Straits, dok je na ovim prostorima prvi put zasvirao u saradnji sa Gibonnijem 2001. godine. 

Ovog aprila imaćete priliku da ga čujete u potpuno drugačijem izdanju, rame uz rame sa jednim od najznačajnijih hrvatskih džez pijanista, Matijom Dedićem. Oni će nastupiti u sklopu koncertnog serijala Musicology Barcaffe Sessions, 14.4. u klubu Bitefartcafe u Beogradu i dan ranije u Studentskom centru u Zagrebu.

 1. Na čemu trenutno radite kada su u pitanju vaši solo projekti?
  Upravo sam izdao svoj novi album: Scope. To je našto sasvim drugačije od mojih prethodnih albuma, više u Electro / Pop / Rock maniru. Mnogo je gostiju na albumu, a i sam sam otpevao nekoliko pesama, što je meni prilično novo! Sada ću napraviti promotivnu turneju i početi sa koncertima u aprilu!

 2. Vi ste poznati kao jedan od najpriznatijih bubnjara na svetu, imajući u vidu vaše solo albume, ali i vaše saradnje. Šta se promenilo tokom godina?
  Imao sam privilegiju i sreću da budem deo muzičke industrije zlatnog doba. Vreme se promenilo i umetnici sa kojima sam sarađivao postaju stariji i manje produktivni. Muzički model je danas drugačiji, a stari svet stvaranja albuma sa različitim muzičarima iz različitih kultura, a zatim odlazak na turneju na nekoliko godina više ne postoji, pretpostavljam! Pojavljuju se novi umetnici koji se više bave sopstvenom produkcijom i vrlo često na turneju odlaze sa malim brojem muzičara. Ne kažem da je to loša stvar, ali je drugačije i taj proces više ne uključuje sesije ili muzičare koji sviraju uživo.

 3. Možete li nam reći nešto više o vašim drugim saradnjama, kao što su, Piter Gebriel, Džiboni ili Sting i kako se prilagođavati različitim muzičkim stilovima i različitim likovima kolega muzičara?
  Prva od pomenutih, bila je saradnja sa Piterom. On je nestvarno divno biće, konstantno u potrazi za nečim novim i drugačijim. Rad sa njim zahteva puno strpljenja, ali rezultat vredan svakog utrošenog trenutka. Saradnja sa Stingom je došla odmah nakon prve saradnje sa Piterom. Mi smo postali jako bliski prijatelji. Rad sa njim je bio drugačiji od Pitera, jer on tačno zna šta želi. Sa Džibonijem sam uživao u saradnji. On je izvanredan muzičar, a njegova popularnost me jako iznenadila.

 4. Nastupali ste u Bitefartcafe klubu u decembru 2005, pre 14 godina. Da li se sećate tog iskustva i da li postoji neka zanimljiva anegdota o tome?
  Naravno da se sećam, bio je to neverovatan trenutak i stekao sam divno prijateljstvo sa Mišom Relićem, koji me je pozvao da nastupam sada sa Matijom na Musicology Barcaffe serijalu! Jako sam srećan što se ponovo vraćam! Ono što je na mene ostavilo najveći utisak, to su Miša i njegov tim. Imao sam nekih problema sa leđima i nisam se naročito radovao koncertu. Poslali su me u spa, na masažu i u saunu, a nakon toga sam se osećao kao novi čovek, spreman na sve. Tim je bio toliko posvećen tome da se koncert odigra, jer sam zaista bio u bolovima i učinili su sve što je moguće da boravak bude što prijatniji za nas. Nakon toga smo jednostavno kliknuli i sve je krenulo u tom pozitivnom smeru. Od tada sam uvek sretan kada radim sa Mišom, zato što znam da nemam razloga za brigu.

 5. Prvi put nastupate u Beogradu sa poznatim hrvatskim pijanistom Matijom Dedićem. Kako je došlo do ove saradnje i kako se slažete sa Matijom?
  Kao što sam već pomenuo, kontaktirao me je naš zajednički prijatelj, Miša Relić, sa pitanjem da li želim da učestvujem na ovom projektu. Rekao mi je da je Matija Dedić izrazio želju da svira sa mnom i ja sam odmah pristao. Prvi put sam Matiju fizički upoznao kada smo ušli u studio da snimamo, iako smo pre toga dosta komunicirali. Matija je veoma stidljiva i tiha osoba, a saradnja s njim je pravo uživanje. Mislim da će rezultat naše saradnje biti savršen. Svakako verujem da će naši nastupi na Musicology Barcaffe Sessions u Beogradu i Zagrebu to i dokazati.

 6. Da li imate neki savet da podelite sa mladim bubnjarima i muzičarima iz Srbije? Šta je ključ uspeha?
  Nemam ideju šta je ključ uspeha. Jedina stvar koju mogu da kažem je da je vežbanje jedini način da zaista ispoljite sve što imate na umu. A ono što imate na umu je vaša ličnost. Ličnost je jedinstvena, tako da ako vas neko na planeti čuje i oduševi se vašim stilom i zvukom, to će biti iz dobrog razloga, jer ste vi jedini sposobni da to uradite! Ako želite da živite od muzike, morate živeti muziku!