Svedoci smo svakodnevnog odliva talentovanih mladih muzičara u inostranstvo, u potrazi za muzičkom edukacijom i inspirativnijim muzičkim okruženjem. Musicology Barcaffe Sessions je prepoznao ovaj veliki problem, koji se direktno odražava na trenutnu kulturnu scenu u Srbiji ali i kreiranje kulturne budućnosti. Iz tog razloga, u saradnji sa Američkom ambasadom, Musicology je pokrenuo edukativnu akciju.

Osim što publika ima priliku da čuje izvođače koje je teško čuti u zemlji, pa i u regionu, muzičari i mladi koji žele da se bave muzikom u okviru Musicology serijala imaju priliku da pohađaju kreativne i interaktivne muzičke radionice. Prva radionica, koju je vodila najveća jazz zvezda današnjice i višestruki dobitnik najvišeg priznanja u muzici – Grammy nagrade, Robert Glasper, održana je 23. novembra 2017. godine, a odmah potom radionice su održali, r’n’b legenda Angie Stone, Meshell Ndgeocello, Nik West, Keziah Jones, Gregory Porter, Cory Wong iz Vulfpecka.

Ideja je da se u mladima probudi kreativna misao i pruži opcija da čuju i nauče nešto novo i drugačije, kao i da sopstvenim angažovanjem i nesputanim istraživanjem stvore nešto što izlazi iz okvira i kalupa muzike sa naših prostora.

Musicology je tako svojevrsna škola muzike sa ciljem da mladima donese nešto potpuno novo, kvalitetno i sadržajno upravo u njihovoj zemlji.